Oudheidkamer
De Negen Turven
De oudheidkamer

Bij binnenkomst vind u direct rechts achter de deur enkele vitrines waarin oude objecten zijn te bezichtigen, bijvoorbeeld kanten mutsen en daarbij behorende klederdracht
huiskamer en snuisterijen. Daarachter is een nostalgisch ingerichte keuken met boenhok en een originele plé te bezichtigen. Wij verzamelen onder andere Maastrichts aardewerk, waarvan een deel in de keuken en een deel in de servieskast op de bovenverdieping is te zien. In de archiefkamer heeft de werkgroep historie een uniek digitaal fotoarchief van meer dan 10.000 gescande foto’s van Benthuizen en Benthuizenaren v.a. 1850 tot heden.
Maar ook een genealogische database met gegevens van meer dan 30.000 Benthuizenaren en aanverwante personen. Op de bovenverdieping (ook met een traplift te bereiken) is de ‘Stijlkamer’, een huiskamer ingericht zoals de bevolking van Benthuizen en omgeving leefde in de eerste helft van de twintigste eeuw. Daar zijn ook de ‘bedsteekamer’ met krib en een ladenkast met linnengoed. Niet alleen de vaste exposities verdienen aandacht, er zijn ook steeds interessante wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Aan het plafond in de expositieruimte hangt een collectie agrarisch en ambachtelijk gereedschap.
In de altijd gezellige koffiekamer kunt u een kopje koffie, thee of glaasje fris gebruiken, bij mooi weer kunt u natuurlijk ook heerlijk buiten zitten.
Al het werk, in de expositieruimten, de koffiekamer, de kamer van de werkgroep historie
( o.a. fotogroep en genealogie) wordt gedaan door vrijwilligers.


Bij de oudheidkamer hoort de Winkel van Sinkel, huiskamer met een authentieke oude winkelinventaris.
Onder hetzelfde dak, maar met een aparte ingang. Om in de sfeer te blijven, verkopen wij daar ouderwets snoepgoed en andere kleinigheden.


Adres: Dorpsstraat 139 Benthuizen achter Molen de Haas

Bekijk de foto's door ze met je muis te verschuiven

Bestuur
Historische KringHet bestuur bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter: Jan de Ruiter
Secretaris: vacature
Penningmeester: Peter Bazen
Bestuurslid: Kees ’t Jong
Bestuurslid: Miel Bregman
Bestuurslid: Ries Havenaar
Bestuurslid: vacature


Het bestuur bestaat uit vijf personen, maar wij zijn nog steeds op zoek naar een secretaris en een bestuurslid. Daarom een dringende oproep of er iemand is (of kent u iemand) die zich beschikbaar wil stellen voor deze bestuursfunctie, dan horen wij dat graag. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen via info@historischekringbenthuizen.nl