Nr.8 / mei 2018
De tweede zaterdag in mei is traditioneel Nationale Molendag. Ruim 900 molens in Nederland doen mee aan dit evenement. Korenmolen De Haas maakt er ook een feestelijke dag van.
Vanaf 10:00 uur draait de molen. De molenaars vertellen u graag over de werking van de molen en op de stelling kunt u van het uitzicht over Benthuizen en omgeving genieten.
Van 10:00 tot 16:00 uur is de molenwinkel open, waar u in de molen gemalen meelsoorten en allerlei bakmixen kunt proeven en kopen.
Van 10:00 tot 13:00 kunnen in de molen kinderen tot 12 jaar worden gewogen op de waag. Voor hen is er een Molen-Ondek-Boekje (zolang de voorraad strekt) en zijn er kleurplaten. Op het molenplein kan het molenspel worden gespeeld en in een tent worden heerlijke pannenkoeken gebakken.
Van 13:00 tot 15:00 uur speelt het Fanfareorkest van Kunst en Vriendschap uit Zoetermeer een vrolijk repertoire.
Van 10:00 tot 17:00 uur kunt u bij de Historische Kring Benthuizen op het terras van koffie en andere drankjes genieten.
'De Negen Turven' en de 'Winkel van Sinkel'
Op molendag zijn de oudheidkamer en de "Winkel van Sinkel" van tien uur tot vijf uur geopend. In de oudheidkamer kunt u de Duo expositie van schilderijen van Jessy van Breugel en Tineke Konert uit Zoetermeer voor de laatste keer bekijken.
In de Winkel van Sinkel en in onze kraam op het plein kunt u onze specialiteit de overheerlijke . 'Benthuizer Turfjes' of ander ouderwets snoepgoed kopen.
Koningsdag

Het was weer gezellig druk in de kramen van de Historische Kring Benthuizen op koningsdag, er was een prachtige serie foto’s en krantenknipsels te zien over 50 jaar Evenementen Commissie Benthuizen. De raadwedstrijd trok veel belangstelling, uit de goede oplossingen zijn de volgende prijswinnaars uitgeloot: Mevr. A. Voorduin en Dhr. A. de Ruiter, zij hebben hun prijs inmiddels ontvangen.

Nieuwe expositie.

Zaterdag 19 mei wordt een nieuwe expositie in onze oudheidkamer genaamd: "Kunstobjecten van hout en steen" van oud dorpsgenoot Goos Schellingerhout geopend.
Hij begon in 1976 met een cursus keramiek. In 2004 op het CKC in Zoetermeer een cursus modern beeldhouwen gevolgd en in 2005 in Utrecht bij een professionele houtdraaier een cursus houtdraaien gevolgd. Leuk dat ik mijn werk hier aan anderen kan laten zien, en misschien te stimuleren om eigen creativiteit te ontplooien aldus Goos Schellingerhout..

Gluren bij de Buren

De rondreizende expositie 'Gluren bij de Alphense Buren', een gezamelijk project van de zeven historische verenigingen, genootschappen en/of werkgroepen van de gemeente Alphen a/d Rijn, is verplaatst van Koudekerk a/d Rijn naar Zwammerdam en is daar t/m zaterdag 30 juni te bezichtigen in “De Zwanenburcht “, Buitendorpstraat 5, Zwammerdam. Daarna verhuist de expositie naar Hazerswoude. In september komt de expositie naar Benthuizen toe.