Activiteiten

Op vrijdagavond 26 oktober organiseert de Historische Kring Benthuizen in verenigingsgebouw de Bron, Dorpsstraat 42 te Benthuizen een lezing met beelden over: ‘Daar komen de geuzen!’ door de heer Ton Vermeulen, historicus uit Zoetermeer.
1574 betekende voor onze omgeving een ommekeer. De Spaanse koning was als slechte landsheer weggezet en de aanhangers van een nieuwe leer hadden de kerken ontheiligd en bezet. Bovendien hadden Spaanse en Oranje-troepen, vooral huurlingen, een verwoest gebied achtergelaten. En tegenwoordig denken we alleen nog maar aan het blijde Ontzet van Leiden door onze vrijheidsstrijders de geuzen en eten we hutspot met peen, uien, aardappelen en sudderlap, een gerecht dat ze in 1574 niet kenden.
Wie waren nou al die helden en piraten? De oorlog zou nog tachtig jaar voortduren.
Ton Vermeulen probeert deze vreemde periode in de geschiedenis van deze regio te ontwarren, of misschien nog wel meer verwarring te stichten. Geschiedenis wordt immers door mensen geschreven.
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Iedereen van harte welkom.

Lijkt het ook iets voor u, inschrijving is nog steeds mogelijk door u hier aan te melden.

Expositie “Gluren bij de Alphense Buren”.

De rondreizende expositie ‘Gluren bij de Alphense Buren’, een gezamelijk project van de zeven historische verenigingen, genootschappen en/of werkgroepen van de gemeente Alphen a/d Rijn, is t/m zaterdag 27 oktober te bezichtigen in onze oudheidkamer 'De Negen Turven'. Openingstijden elke zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.

School met de Bijbel

Het Dorpsoverleg Benthuizen heeft recentelijk met medewerking van de Historische Kring Benthuizen een voorstel ingediend om het gebouw, waarin de School met de Bijbel gevestigd is, aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Na realisering van de Brede school komt het gebouw vrij, waarvan het oorspronkelijke ontwerp een ‘Halschool’ betreft. Het voorstel is in de vergadering van de Erfgoedcommissie van 6 december jl. behandeld.
De Erfgoedcommissie heeft een positief advies uitgebracht. Vervolgens hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn dit voorstel overgenomen op dinsdag 29 januari 2018.
Het Dorpsoverleg Benthuizen zal verder onderzoeken wat de toekomstmogelijkheden zouden kunnen zijn van dit pand als eenmaal de Brede school is gerealiseerd.

school