Activiteiten

Op zeven september was het 25 jaar geleden dat de Oudheidkamer en de Winkel van Sinkel geopend zijn, en dat vierden we op monumentendag zaterdag 14 september.
Na veel klussen, timmeren en verven door vrijwilligers werd er een prachtig resultaat neergezet.
Nu na 25 jaar is er opnieuw door een aantal vrijwilligers getimmerd, geverfd en nog veel meer geklust en is de expositieruimte van de oudheidkamer geheel vernieuwd.
Dit kon mede door royale sponsors worden gerealiseerd.
Er is een nieuwe tentoonstelling ingericht genaamd: “De Oudheidkamer en de Winkel van Sinkel Toen en Nu”, een selectie van wat we in de loop der tijd verzameld en geschonken gekregen hebben is daar te zien.
Onder grote belangstelling vond de opening plaats op zaterdag 14 september om 11 uur door wethouder van cultuur Dhr. L. Maat, tegelijkertijd stonden we stil bij Monumentendag 2019 met als thema “Plekken van Plezier” met een aantal activiteiten op het molenplein, er waren o.a. demo’s honing maken, manden maken, boerenkaas maken en kralentassen maken.
Voor de kinderen was er een gratis suikerspin, en plaatsgenoot Jaap Verhoek bracht oud Hollandse liedjes op de accordeon ten gehore.
Er was een Bric en Brac kraam waar we overtollige spullen uit de Oudheidkamer en de Winkel van Sinkel verkochten.
Verder was er een overdekt terras, waar onder genot van een gratis kopje koffie, thee of een glaasje fris even bijgepraat kon worden met (oude) bekenden.
Natuurlijk was ook onze ‘Winkel van Sinkel’ geopend voor heerlijk ouderwets snoepgoed en leuke presentjes.
U bent allen nog steeds welkom elke zaterdagmiddag vanaf 13.30 tot 17.00 uur voor de tentoonstelling genaamd: “De Oudheidkamer en de Winkel van Sinkel Toen en Nu”.

oudheidkamer

oudheidkamer oudheidkamer
oudheidkamer

School met de Bijbel

Het Dorpsoverleg Benthuizen heeft recentelijk met medewerking van de Historische Kring Benthuizen een voorstel ingediend om het gebouw, waarin de School met de Bijbel gevestigd is, aan te wijzen als gemeentelijk monument. Na realisering van de Brede school komt het gebouw vrij, waarvan het oorspronkelijke ontwerp een ‘Halschool’ betreft. Het voorstel is in de vergadering van de Erfgoedcommissie van 6 december 2017 behandeld.
De Erfgoedcommissie heeft een positief advies uitgebracht. Vervolgens hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn dit voorstel overgenomen op dinsdag 29 januari 2018.
Het Dorpsoverleg Benthuizen zal verder onderzoeken wat de toekomstmogelijkheden zouden kunnen zijn van dit pand als eenmaal de Brede school is gerealiseerd.

school

Behoud bijzonder schoolgebouw Benthuizen stap dichterbij!

Groene Hart Koerier van Woensdag 5 december 2018

Samenwerking Habeko en Allcura Thuiszorg
Bij een bezoek aan de school van onder andere de Alphense wethouder Han de Jager, kwam het behoud van het bijzondere schoolgebouw in hartje Benthuizen weer een stap dichterbij.
Over ruim tweeëneenhalf jaar verhuist de School met de Bijbel in Benthuizen naar de Brede school op een nieuwe locatie in het dorp. Daarmee komt het markante schoolgebouw uit 1951 vrij. Met de indeling en de centrale ligging in het dorp leent de school zich goed voor bijvoorbeeld een woonzorgvorm. Woningcorporatie Habeko wonen en Allcura Thuiszorg uit Benthuizen willen samen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor dit gemeentelijk monument aan de Graaf van Bloisstraat. Zij tekenden woensdag 28 november 2018 een intentieovereenkomst in de directeurskamer van de school.

Nieuw thuis voor ouderen
Op dit moment zijn er geen voorzieningen in Benthuizen die chronisch zieken met meervoudige lichamelijke problemen een beschutte woonvorm bieden. De samenwerking tussen Habeko wonen en Allcura Thuiszorg kan hierin verandering brengen. Martin Bogerd, directeur-bestuurder van Habeko: “Samen met Allcura onderzoeken we wat er mogelijk is voor dit gebouw. Voor ons staat voorop dat we het gemeentelijk monument graag een permanente functie willen geven en zo kunnen behouden voor het dorp.” Bianca van der Meer van Allcura Thuiszorg schat dat het pand na verbouwing plaats biedt aan 16 tot 24 bewoners. De gemeente ziet graag dat ieder dorp zorg en welzijn zoveel mogelijk centraal aanbiedt. Daarin kan de oude school in Benthuizen ook voorzien, door bijvoorbeeld andere zorgaanbieders op te nemen in het gebouw. Bianca benadrukt dat alle inwoners van Benthuizen gebruik kunnen maken van de zorg die hier wordt aangeboden. Zij tekende samen met Mark Gieben van Allcura Thuiszorg en Martin Bogerd de intentieovereenkomst. De volgende stap is een concreet bouw en financieel plan opstellen. Ook willen de partijen in gesprek met de gemeente om te kijken of ze op financiële steun kunnen rekenen.

Initiatief Dorpsoverleg Benthuizen
Ook aanwezig waren Wijnand Goudzwaard en Dick Dusoswa van Dorpsoverleg Benthuizen.
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in januari het pand van de School met de Bijbel aangewezen als gemeentelijk monument. Dit op initiatief van het Dorpsoverleg Benthuizen met medewerking van de Historische kring Benthuizen. Het deskundigenrapport opgesteld door Herman Maas was hierbij doorslaggevend. Het Dorps overleg is positief over de voorgenomen samenwerking tussen Habeko wonen en Allcura Thuiszorg en ziet uit naar de plannen voor het bijzondere gebouw dat onlosmakelijk is verbonden met Benthuizen.